top of page
site icin about.jpg
Sebah Joaillier magasin en couleur.jpg
El Chark Tomtom.jpg
El Chark Pera 232.jpg
El Chark Pera 439.jpg

Al Åžark

Bi-resmi'z-ziyâ'i'I-acîb, Fe'I-habîb munîr lâ yagîb

Şaşkınlık veren ışığın sayesinde, Sevgili Kaybolmayan ışıktır

Sebah Joaillier carte 11.jpg
Polycarpe_Charles_Joaillier_(1848-1904),

Polycarpe Charles Joaillier (1848-1904)

Pascal Sebah mi acaba.jpg

Pascal Sébah  (1823-1886)

Sébah&Joaillier FotoÄŸraf Stüdyosu

Sébah&Joaillier ile ilgili çok az sayıda kitap mevcut ancak internet üzerinde birkaç makale ve yazı bulunuyor. Bu güzel çalışmaların hepsinin tarihe ışık tutmak, fotoÄŸraflar ile geçmiÅŸi anmak ve anlamak, bilgiyi yaÅŸatmak amaçlı olduÄŸu malum. Benden önce çalışmalar yapanlara teÅŸekkür ederim.

​​

SoyaÄŸacıma olan ilgim ve özellikle ailemin Joaillier tarafının fazla iÅŸlenmemiÅŸ olması, bana son birkaç yılda yapmış olduÄŸum araÅŸtırmaları ve toparladığım geniÅŸ Sébah&Joaillier dijital fotoÄŸraf koleksiyonumu paylaÅŸma arzusu verdi. Fiziki koleksiyonum ayrıca farklı ÅŸekillerde deÄŸerlendirilecektir.

 

Aile evrak arÅŸivlerimiz, konsolosluklar, kiliseler, mezarlıklar ve diÄŸer bilgi kaynakları bu web sitesindeki kısa tarih özetini derlemekte destek aldığım araç ve kurumlar oldu.

Daha detaylı bilgi ve aile arÅŸivinde yer alıp henüz yayınlanmamış bazı fotoÄŸraflar bir kitapta yer alacaktır.

​

Bu çalışmayı, ailemin anne tarafından Polycarpe Joaillier’nin 5.kuÅŸaktan öz torunu olarak gururla üstlenmekteyim.

​​

Fabrizio Casaretto

​

------- 0 -------

​

1826 yılında Fransız Nicéphore Niépce tarafından çekilen ilk görüntüyü takiben, fotoÄŸrafçılık hızla ilerledi. Dünyanın ilk fotoÄŸraf/daguerreotype stüdyoları, 1840’larda Fransa’da açıldı. FotoÄŸraf o tarihlerde, yüksek maliyetinden dolayı sadece orta ve yüksek gelirli zümreye hitap ediyordu. Taşımacılığın geliÅŸmesi ve gezgin fotoÄŸrafçıların da türemesiyle, bu ticaret ve sanat karışımı uÄŸraÅŸ, dünyanın geri kalanına da hızla yayıldı.

​

FotoÄŸrafın keÅŸfi, Osmanlı’ya Takvim-i Vekayi gazetesinin 28 Ekim 1839 tarihli 186.sayısında duyuruldu. Özellikle 1839 yılındaki Tanzimat ile birlikte, gezginlerden bazıları çok geçmeden Osmanlı topraklarına yerleÅŸtiler. Ä°stanbul nüfusunun %50 kadarının gayrimüslim kiÅŸilerden oluÅŸtuÄŸu bir dönemdi. Osmanlı’nın gizemi, cazibesi, büyüsü ile oryantalizmin ve bilinmezliÄŸin çekiciliÄŸi harmanlanınca fotoÄŸrafçılığın bu topraklarda da hızla geliÅŸmesi kaçınılmaz oldu.

​

MeÅŸhur fotoÄŸrafçılardan bazılarının Levanten olması çok ÅŸaşırtıcı deÄŸil; ne de olsa bu yeni dal Avrupa’da keÅŸfedilip geliÅŸmiÅŸti. Osmanlı’da ilk çekimlerin Daguerrotype makinesini icad eden Fransız Daguerre’in öÄŸrencilerinden Kompa’nın 1842 yılındaki seyahati ile baÅŸladığına dair bilgiler mevcuttur.

Batılı tarz yaÅŸama en yakın muhit Pera bölgesi idi, yani günümüzün BeyoÄŸlu semti. Eski adı ile Grande Rue de Pera, bugünkü Ä°stiklal Caddesi boyunca 1850’den itibaren pek çok fotoÄŸraf stüdyosu açılmıştır.

​

Birkaç yabancının yanısıra, bu ticari sanata Yunan, Ermeni ve Suryani kökenli Osmanlı vatandaÅŸları da ilgi gösterdiler. Gerek yurtdışına seyahat ederek, gerekse yerleÅŸik yabancıların yanında çalışarak kendilerini eÄŸittiler, zamanla bazıları kendi stüdyolarını açtılar.

​

Bunlardan biri, bir asırdan fazla ayakta kalmış olan Sébah&Joaillier stüdyosudur. Birçok tarih sayfasında, Osmanlı döneminin en meÅŸhur fotoÄŸraf stüdyosu ve oryantalizmin en güçlü temsilcisi olarak anılmaktadır.

Temelleri 1857 yılında Pascal Sébah tarafından atılan bu stüdyo, 1974'te Foto Sabah adı altında kapılarını kapatana kadar hizmet vermeye devam etmiÅŸtir.

​

Pascal Sébah 1823 yılında Istanbul’da, Suryani bir baba ve Ermeni Katolik bir anneden dünyaya gelmiÅŸti. O dönemde Fransız isimleri kullanan birçok gayrimüslim aile mevcuttu. AÄŸabeyi Cosmi Sébah ile, yeni bir buluÅŸ olan fotoÄŸrafa merak saldılar. Ä°ki kardeÅŸ, ilk stüdyolarını 18 Mayıs 1857 tarihinde Pera Tomtom Sokak No.10 da P.Sébah Photographe adı ile açtılar. Ä°smi resmi olarak geçmese de, Antoine Laroche adında bir Fransız fotoÄŸrafçının, bu oluÅŸumda birkaç sene süresince kendilerine yardımı olduÄŸu bilinmektedir.

​

1860’ların baÅŸlarında Grande rue de Pera no.232 de bir ÅŸube açtılar, Tomtom stüdyosu ise baskı ve negatif atölyesi olarak devam etti. 1866’da, Ä°ngiliz ElçiliÄŸi ile Naum Tiyatrosu arasında bulunan Jardin des Fleurs'de bir ÅŸube daha açınca, 232 numaradaki yerlerini, italyan kökenli baÅŸka bir fotoÄŸrafçı, Tancrède Dumas’ya devrettiler. Çiçek Pasajı’ndaki ÅŸubeyi 2 yıl sonra, 1868 yılında, yine Pera’da eski Rus ElçiliÄŸi, bugünkü Rus KonsolosluÄŸu’nun yanındaki 439 numarada yer alan büyük stüdyo takip etti, bu geniÅŸ ve ihtiÅŸamlı yerin resmi adı “El Chark – Société Photographique” olarak tarihe geçecekti.

​

Jardin des Fleurs stüdyosu, 1870’de yaÅŸanan büyük BeyoÄŸlu yangınında tamamen kül oldu ve ne varsa yandı.

​

KardeÅŸler, bu kez 1873 yılında, Mısır’ın Kahire ÅŸehrinde ÅŸube açtılar. Aynı sene Pascal Sébah, Viyana Dünya Fuarı için Osman Hamdi Bey ve Marie de Launey tarafından hazırlanan "Elbise-i Osmaniyye" (Costumes Populaires de la Turquie) kitabının fotoÄŸraflarını çekerek ismini dünyaya duyurdu.

​

1875 yılında aÄŸabey Cosmi kendi stüdyosunu açtı ve kardeÅŸ ortaklığı sona erdi. Ancak Cosmi, kendi adını tarihe geçirebilecek çalışmalar yapamadı.

​

Pascal Sébah sıklıkla hastalanırdı, çalışmaları aksaklıklarla devam ederken, 1881’deki bir baÅŸka yangın, Tomtom stüdyosundaki birçok çalışmayı daha yok etti. Sébah aynı yıl bir süreliÄŸine, Kahire’ye yerleÅŸti.

​

1883 yılında geçirdiÄŸi beyin kanaması yüzünden felç oldu; çalışamayacak vaziyete geldi. OÄŸlu Jean Pascal henüz 11 yaşındaydı, aÄŸabeyi Cosmi tekrar devreye girdi.

​

Ä°ÅŸte bu aÅŸamada, Polycarpe Joaillier’nin (1848-1904) ismi tarih sayfalarında yer almaya baÅŸladı. Babası Antoine Ä°stanbul, annesi Catherine ise Halep doÄŸumludur. Büyükbabası Joseph hakkında net bilgi olmamakla birlikte, Fransa’da soyadını icra ettiÄŸi kuyumculuk mesleÄŸinden alan bu kiÅŸinin 1789 ihtilalinde ülkeyi terk edip Osmanlı’nın Halep ÅŸehrine yerleÅŸmiÅŸ bir Levanten olduÄŸu, sonrasında ise Ä°stanbul’a taşındığı belirtilmektedir. Joaillier ailesi Osmanlı’da ikamet etme izinli ve Fransız vatandaÅŸlığı olmadan Fransa’nın koruması altında görünmekte idi, bunun yanında Osmanlı tarafından Fransız kabul edilmekte idi.

​

Sébah ve Joaillier aileleri eskiden beri tanışırlardı ve bu konuda bilgi ve belgeler mevcut olmakla birlikte tahmin edilen kısımlar da vardır. Babası Antoine henüz 33 yaşında 1855 yılında vefat ettiÄŸinde Polycarpe henüz 7 yaşındaydı, iki de küçük erkek kardeÅŸi vardı. Joaillier ailesinde kuyumculuk sanatını icra edebilecek 3.kuÅŸakta kimse olmadığından dolayı Antoine’dan geriye kalan kız kardeÅŸi, eÅŸi ve üç oÄŸlu gelir yaratamadılar. Bundan dolayı aile yakını olan Pascal Sebah’ın bu kiÅŸileri himayesi altına aldığı düÅŸünülmektedir. Joaillier ailesinin en azından bir kısmı stüdyonun bulunduÄŸu 439’nolu binadaki bir katta oturmakta idi. Polycarpe eÄŸitiminden arta kalan zamanlarda Sebah’ın yanında fotoÄŸraf sanatını öÄŸrenip kendisini geliÅŸtirdi. Ailelerin yakınlığı o kadar saÄŸlam idi ki Polycarpe Joaillier’nin 28 AÄŸustos 1879’da Ä°stanbul Büyükdere’deki Nativité kilisesinde nikah ÅŸahitlerden biri Pascal Sébah olmuÅŸtu, yani ortaklık baÅŸlamadan çok önce.

 

Pascal Sébah felç geçirdikten sonra eÅŸiyle beraber öz oÄŸlu gibi gördükleri, küçük yaÅŸtaki kendi çocukları Josephina, Jean ve Joseph'e destek olabileceÄŸine inandıkları ve fotoÄŸrafçılığını gayet iyi ilerleten Polycarpe Joaillier’ye ortaklık teklifi götürürler. Joaillier kendisine fotoÄŸrafçılığı öÄŸreten ve meslek sahibi olmasını saÄŸlayan Sébah’ın bu teklifine olumlu yaklaşır ve bu ÅŸekilde 1885 yılında, Osmanlı dönemi fotoÄŸrafçılığı ve orientalizm alanında çığır açacak olan Sébah&Joaillier ortaklığının temelleri atılmış olur.

 

Rahatsızlığı sebebiyle çalışamaz durumda olan Sébah’a nazaran iÅŸinin başında olan Joaillier’nin ağırlığı çoktan hissedilmeye baÅŸlanmıştı. Pascal Sébah’ın yatalak olduÄŸu sürede Sébah imzalı fotoÄŸrafların arkasında Joaillier’nin olduÄŸu da düÅŸünülmektedir. Sebah ile Joaillier’nin çekimlerinin birbirine benzer tarzlarda olması da bir Sebah ekolünün devamı olarak algılanabilir. FotoÄŸraflardaki çift imza kendisini kesinlikle rahatsız etmemektedir. Derken henüz bir yıl sonra, 1886’da, Pascal Sébah vefat eder.

​

1889 yılında Alman Ä°mparator 2.Kaiser Wilhelm bir Ä°stanbul seyahatinde eÅŸi ile güzel fotoÄŸraflarını çeken Sébah&Joaillier stüdyosuna Prusya Sarayı fotoÄŸrafçısı ünvanını verir.

​

1893 yılında Sultan 2.Abdülhamit, Osmanlı propagandası çerçevesinde, Amerika BirleÅŸik Devletleri, Ä°ngiltere ve Fransa’ya bazı fotoÄŸraf albümleri gönderir. Bunlardan 2 tanesi Sébah&Joaillier tarafından hazırlanmıştır. Osmanlı Sarayı FotoÄŸrafçısı ünvanını alırlar.

​

1899’da rakipleri ve yine meÅŸhur bir stüdyo olan Abdullah Frères, Pera’daki rekabete dayanamaz, arÅŸivlerini 1200 Lira karşılığında Sébah&Joaillier’ye satıp stüdyolarını devrederler. Bu tarihten sonraki Abdullah Frères imzalı fotoÄŸrafların arkasında aslen Sébah&Joaillier vardır.

​

1904’te Polycarpe Joaillier Ä°stanbul’da vefat eder. Ä°ki kurucu ortağın oÄŸulları Jean Sébah, Gustave ile Edmond Joaillier, bir süre stüdyoyu ayakta tutmak için çabalarlar.

​

1909 yılında Mimar Antonio Perpignani ÅŸirketi devralır, iÅŸletme müdürü olarak Hagop Ä°skender’i tayin eder. Sébah ve Joaillier ailelerinin stüdyo ile organik bağı kalmaz.

1910’da henüz bir sene sonra Perpignani vefat eder ve stüdyoyu Hagop Ä°skender alır.

1934 yılında Hagop’un oÄŸlu Bedros devreye girer ve Ä°smail Ä°nsel ortak olur. Stüdyo 1938’de Foto Sabah ismini alır.

1952'de kısa bir süre Galatasaray meydanında geçici bir dükkandan sonra yine BeyoÄŸlu’nda Atlas Pasajı karşısına taşınır.

1974 yılında stüdyo 117 yıllık tarihi ile kapanır.

 

Pascal Sébah, kent manzaraları çekmekteki baÅŸarısı kadar, teatral portrelerde de usta idi. 1869 yılında Osman Hamdi Bey ile tanışması kariyerinde önemli bir milat olmuÅŸtu. Ressam, bazı çizimlerinde stüdyonun fotoÄŸraflarından faydalanmıştı. Pascal Sébah’ın vefatından sonra aÄŸabeyi Cosmi ortaklıkta kısa süreliÄŸine yer aldı, oÄŸlu Jean ise yaÅŸ olarak çok küçüktü ve henüz çıraklık aÅŸamasındaydı. Dolayısıyla bu ortaklık aslen meÅŸhur Pascal Sébah ile deÄŸil de, Sébah ailesi ve Polycarpe Joaillier arasında idi denilebilir. Bu sebeple Sébah&Joaillier imzalı fotoÄŸrafların pek çoÄŸunun arkasında aslen Polycarpe Joaillier’nin olduÄŸu ve oÄŸul Sébah’ın daha ileri yıllarda devreye girdiÄŸi anlaşılmaktadır. OÄŸul Jean Kahire ÅŸubesi ile genelde ilgilendi ve bir süre Mısır'da yaÅŸadı, çekmiÅŸ olduÄŸu fotoÄŸraflarda imza olarak J.P.Sébah’ı kullandı.

​

Her iki fotoÄŸrafçının kabristanı Ä°stanbul Pangaltı Latin Katolik mezarlığında bulunmaktadır.

​

Polycarpe Joaillier’nin ÅŸahsına ait bilinen tek bir fotoÄŸrafı mevcuttur, o da kabristanında yer alır. BaÅŸka bir portre fotoÄŸrafı aile arÅŸivinde tutulmaktadır.

​

Pascal Sébah’a ait bir görsel Bahattin Öztuncay’ın bir kitabında yer almıştır. Topkapı Sarayı giriÅŸindeki 3.Ahmet çeÅŸmesi önünde çekilen bir fotoÄŸrafta batı tarzı kıyafetle oturan sakallı ÅŸapkalı bu kiÅŸinin kendisi olduÄŸu belirtilmiÅŸtir.

bottom of page